عدم شفافیتها و عدم اطلاع رسانی درست توسط افراد و رسانه ها و هاله درست کردن های کاذب پیرامون آدم های اسم و رسم دار راه را برای شکلگیری و تقویت و حجیم شدن شایعه به عنوان رسانه ای غیر رسمی باز می کند.چه بخواهیم چه نخواهیم. شایعه درست می شود .
راستی، شنیدی…؟!
همیشه و در همه جا خبرهایی به گوشمان می خورد که در صحتشان تردید جدی وجود دارد.اما در وضعیتی گیر می کنیم که نمی دانیم باید باورشان کنیم یا نه.چرا که اصولا روی نقاط حساسی از درونیات و ذهنیت ما دست می گذارند و خبرهایی هستند که یا دوست داریم بشنویم یا از اتفاق افتادنشان می ترسیم.
این مقدمه را نوشتم تا برسیم به تحلیل یک شایعه رایج در سطح شهرستان .
مدت ها است شایعه برکناری فرماندار در سطح شهرستان پیچیده است . این شایعه در کنار خود شایعات دیگری را هم به همراه داشته است . مثلا فلانی موافق و فلانی مخالف حضور ایشان است . فلانی ایشان را به دلایلی حمایت می کند .
فلانی در حال جمع کردن امضاء است و فلانی با فلان مقام مسئول ملاقات کرده است که فعلا ایشان بماند.
فلانی الحاق دلیجان به قم را اهرم فشار بر علیه فلانی کرده است . و صدها شایعه دیگر.
مخاطبان زیادی در این وبلاگ در این خصوص پیام گذاشتند و من به دلایلی با عرض پوزش از همگی آنها اجازه نشر عمومی نظراتشان را ندادم .
ولی سعی کردم با این مطلب بخشی از این نگرانی ها را پاسخ دهم .
شایعه اصولا به دو گونه دسته بندی می شود .
1-شایعه بی هدف
2- شایعه طراحی شده و با هدف
شایعه بی هدف شایعه ای است که در یک بستر اجتماعی به صورت کاملا طبیعی شکل می گیرد و افرادی با قصد ونیت قبلی آن را طراحی نکرده اند .
اما شایعه از قبل طراحی شده یا با هدف شایعه ای است که برای رسیدن به مقصودی خاص طراحی می گردد . مثلا شایعه تقلب در انتخابات . البته در هر دو نوع شایعه باید بستر اجتماعی مناسب آن فراهم باشد .
نکته و موضوع اصلی آن است که ما باید بصیرت داشته باشیم تا فرق بین دو نوع شایعه را بشناسیم و از اهداف پس پرده آن با خبر باشیم !
چه فرد یا افرادی از این شایعه سود می برد ؟
شایعه فوق از جمله شایعات دسته اول است یا دوم ؟
چه اتفاقی افتاده که ما از شنیدن اینگونه شایعات خوشمان می آید یا می ترسیم ؟
نظر شما در این خصوص چیست ؟